Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek natki pietruszki pieprz, sól Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, przeciskamy je przez praskę. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna i sycąca propozycja na tani, rodzinny obiad. Zobacz inne przepisy na kotlety z ziemniaków: Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet. Dodatkowo cebula około 350 g pieczarek 2 jajka bułka tarta olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym.