Sernik z rosą - HIT na niedziele i Święta! <3

Helka
Ciasta
29.09.2018 21:04
Sernik z rosą - HIT na niedziele i Święta! <3

Składniki na spód z kruchego ciasta: 1 żółtko 1 całe jajko 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki 125 g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (minimum 3-krotnie zmielonego) dobrej jakości 2 całe jajka 4 żółtka 3 szklanki mleka (ok. 750 ml) Poza tym bezową piankę nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze oraz czas pieczenia nie może być zbyt długi (dlatego nie powinno się przekraczać temperatury 150 st.C oraz czas pieczenia bezowej pianki nie powinien być dłuższy niż 15 minut). Do zrobienia tego sernika można użyć twarogu z wiaderka (np. szczególnie polecam Piątnicy lub Mlekovity, ale z doświadczenia innych osób wiem, że też wyjdzie na innych twargoach (President, Vitello, Zott), ale jednak po odsączeniu z nadmiaru płynu. Ponownie wstawić sernik z bezą do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia (nie dłużej, gdyż nie może powstać chrupiąca beza, bo wtedy rosa nie wyjdzie). Przygotować bezową piankę: Około 10 minut przed końcem pieczenia sernika (czyli po 40 minutach pieczenia sernika) należy zacząć przygotowywać bezową piankę: 5 białek ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Tymczasem poniżej zapraszam po przepis na sernik Złota Rosa ;) I śmiało mogę stwierdzić, że jest to najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą! Jeśli mimo wszystko rosa nie chce się pojawić na serniku można blaszkę przykryć ściereczką i poczekać na skroplenie się rosy. Całe 2 jajka oraz 4 żółtka (4 białka odłożyć na potem do przygotowania bezy) ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę z białek, wyrównać wierzch i ewentualnie ozdobić (np. grzebieniem do dekoracji tortów lub widelcem). Tak przygotowaną masę sernikową wylać na podpieczony kruchy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec sernik przez ok. 50 minut. Składniki na bezową piankę: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (ok. 150g) *szklanka = 250ml pół szklanki oleju roślinnego (ok. 125 ml) 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 220 g) 2 opakowania cukru wanilinowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe W osobnej misce wymieszać mleko z budyniami w proszku, a następnie stopniowo dodawać do masy twarogowej, miksując na najniższych obrotach. Z resztą, jakby można było nie lubić sernika na kruchym spodzie wykończonego lekką bezową pianką? Polecam go nie tylko na Święta, ale i na co dzień. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rosa powstaje, gdy masa serowa jest bardzo wilgotna (stąd te 3 szklanki mleka i płynność masy serowej przed pieczeniem) oraz w swoim składzie zawiera tłuszcz (w tym przypadku olej). W dodatku pięknie się prezentuje, zwłaszcza, gdy po upieczeniu tworzą się na bezie śliczne kropelki “rosy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/09/29/sernik-z-rosa/