Ostatnio na naszym rynku zadebiutował nowy owoc – mini kiwi. To polski superfood o niesamowitych właściwościach. Mini kiwi jest bardzo smaczne i ma świetny wpływ na nasze zdrowie. Dobrą informacją jest to, że możecie go kupić w każdym Lidlu.
Owoce te są hodowane w Polsce. Stanowią bogate źródło minerałów, antyoksydantów, luteiny, witamin C, E, a także tych z grupy B. Mają świetny wpływ na nasz układ pokarmowy – regulują jego pracę. Dodatkowo jedzenie tych owoców chroni nasz układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy z poziomem cholesterolu, to mini kiwi pomaga utrzymać poziom dobrego cholesterolu HDL i jednocześnie obniża poziom tego złego LDL.
Mini kiwi są lekko kwaśne, ale ich smak jest bardzo przyjemny. Można powiedzieć, że ich smak przypomina tradycyjne kiwi i agrest. Jednak mini kiwi różnią się wyglądem od tych kiwi, które znamy. Nie posiadają włosków na skórce. To spory plus, ponieważ dzięki temu możemy je jeść bez obierania. Jak podpowiadają hodowcy – warto je schłodzić przed spożyciem, ponieważ dzięki temu smakują lepiej.
Wdrożenie tego owocu na nasz rynek trwało bardzo długo, bo aż 20 lat. Jednostka badawcza SGGW współpracuje z gospodarstwem sadowniczym Renaty i Jacka Kostrzewów (okolice Grójca). Dzięki temu można wypracować najbardziej korzystne metody uprawy tej rośliny.
Mini kiwi już zostało nazwane superfoodem, ponieważ zawiera bardzo dużo składników bioaktywnych. Wśród minerałów, które zawierają te owoce można wymienić potas, fosfor i wapń. Jak pisaliśmy już na wstępie, mini kiwi to bardzo bogate źródło antyoksydantów, luteiny oraz witamin C, B i E. Bardzo ważną informacją jest to, że rośliny te są wolne od chorób i szkodników. Dlatego też nie wymagają ochrony chemicznej co dla wielu z nas jest najważniejsze.
Owoce są szeroko dostępne. Możemy je kupić w każdym Lidlu.
Opakowanie o wadze 125 gram dostaniemy za 4,99 zł.