Spanakopita

Katarzyna
Zapiekanki
06.09.2018 11:16
Spanakopita

Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta filo cebula 2 ząbki czosnku 100 g masła oliwa sól, pieprz sezam biały - Piekarnik nastawić na 200 stopni C. - Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. - Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. - Z kolejnymi płatami postępować tak samo, z tym że należy je obwijać dookoła wałków ułożonych na blaszce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/05/spanakopita.html