Przepis na musakę pochodzi z bloga mygreekdish.com Składniki: 500 g wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka cukru Liść laurowy Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej Na świecie najbardziej znana jest właśnie grecka wersja musaki: z bakłażanów i sosu mięsnego, ale w samej Grecji, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie jest wiele odmian tej zapiekanki. Sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 4 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Krok 1 Bakłażany umyj i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, kiedy się rozpuści i spieni wsyp do niego 4 łyżki mąki, rozprowadź ją w maśle. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut. Można jeść na ciepło, ale równie smaczna jest podawana w temperaturze pokojowej. Na dno wyłóż dużą łyżkę sosu mięsnego a na niego krążek bakłażana. Szczególnie do zapiekania nadaje się bakłażan – pokrojony w krążki świetnie dopasowuje się do kształtu słoika. Wtedy wlej do niej mleko i energicznie mieszaj rózgą, żeby zasmażka rozpuściła się w mleku i powstał gładki sos bez grudek. Wtedy włóż na patelnię posiekane pomidory, zamieszaj, dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego. Więcej informacji o pieczeniu w słoikach znajdziecie w tym wpisie. Smaż wołowinę aż zrobi się brązowa i nie będzie w niej surowych kawałków mięsa. W Grecji obowiązkowo podawana jest na ciepło. Wyłóż beszamel na musakę ułożoną w słoikach. Wspólna nazwa dla bardzo popularnego dania na Bałkanach w Turcji i krajach arabskich. Podawaj w słoiku z dodatkiem sałaty skropionej sokiem z cytryny. Dodaj łyżeczką cukru, liść laurowy, jeszcze raz zamieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez pół godziny. Krok 4 Bakłażany i sos powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie. Im więcej będzie warstw warzywnych w słoiku tym musaka będzie lepsza. Wyjmij słoiki z pieca, rozerwij folię żeby odsłonić wierz i wstaw pod sam gril, żeby przypiec musakę od góry. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza danie podane na zimno. Tak musakę jada się w krajach arabskich. Poprzednio w słoiku zrobiliśmy lasagnie, najpierw z cukini, a potem klasyczną (choć wegetariańską). Osusz je ręcznikiem i wstaw do piekarnika na 20 minut.