Schabowy po królewsku

Milena

Obiad

17.08.2018 14:29

Schabowy po królewsku

Schabowy po królewsku to przepis na tradycyjne schabowe w nieco innej odsłonie, gdyż marynowane w musztardzie i miodzie oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec przez kilka minut w piekarniku. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, a po jakiś 3-4 minutach, pokrojoną w paski paprykę. Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko bułka tarta sól, pieprz Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy po dużej łyżce pieczarek z papryką, a na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy czasu można smażyć od razu). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/08/schabowy-po-krolewsku-przepis-na-obiad/