Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 małe podłużne cukinie 1/2 cebuli 2 plastry sera pleśniowego sól płatki chili oliwa z oliwek EV listki świeżych ziół Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę: Pizza z cukinią i serem pleśniowym 180 minut Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Dziś za oknem bardzo przyjemny chłodek, więc możemy się wziąć za zagniatanie ciasta na pizzę. Od jakiegoś czasu chodziła za mną pizza, ale szczere powiedziawszy przy temperaturach, które panowały w naszych domach, pieczenie pizzy byłoby istnym szaleństwem. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.