Kremowy sernik z tahini

Ciasta
02.07.2018 16:30
Kremowy sernik z tahini

Składniki na masę serową: 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 100 g tahiny 100 g cukru trzcinowego 5 jajek (wielkość L) 250 g kwaśnej śmietany 18% 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego szczypta soli Twaróg zmielić lub bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm): 75 g masła 120 g mąki pszennej 60 g uprażonego sezamu 65 g cukru szczypta soli Sezamki: 60 g cukru 15 g sezamu szczypta soli Cukier i sól wsypać na patelnię. Kiedy karmel będzie złotobrązowy, dodać sezam, szybko wymieszać i wylać na spód naczynia żaroodpornego na grubość ok. 1-2 mm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra – dół) przez ok. 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto palcami lub łyżką (nie łączy się w zbitą kulę). Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie karmelizować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Bardzo delikatny i kremowy za sprawą mieszanki twarogu i serka mascarpone wprost rozpływa się w ustach : ) Następnie dodać kwaśną śmietanę i na koniec mleko zagęszczone.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/kremowy-sernik-tahini/