Marchew jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera silny przeciwutleniacz – betakaroten, który zapobiega powstawaniu nowotworów, jest niezbędny w budowaniu odporności, wspomaga wzrok i regenerację całego organizmu.
#Jakie jeszcze zalety ma marchewka? Dzięki zawartości ogromnej ilości karotenu (prowitaminy A):
-Oczyszcza naczynia krwionośne.
-Oczyszcza i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
-Reguluje pracę żołądka oraz jelit.
-Odmładza skórę i wygładza zmarszczki. Nadaje również skórze piękny, zdrowy kolor.
Marchew zawiera jednak o wiele więcej cennych substancji, takich jak:
-Potas
-Żelazo
-Miedź
-Fosfor
-Jod
-Wapń
-Witaminy: B1, B2, PP, KK, C
Co równie ważne, w porównaniu do wartości odżywczych, marchew zawiera bardzo mało kalorii. Można więc po nią sięgać bez obaw nawet będąc na diecie.
#Która marchew jest zdrowsza? Surowa, czy może gotowana?
--Włoscy naukowcy w 2011 roku udowodnili, że gotowana marchewka zawiera aż o 35% więcej przeciwutleniaczy, niż surowa.
--Dodatkowo, po ugotowaniu marchewki nie traci ona witaminy C w dużych ilościach. W surowej marchwi znajdziemy 31 --miligramów tej witaminy, a w gotowanej 28 miligramów. Natomiast w marchewce gotowanej na parze witaminy C jest tylko 19 miligramów.
--Pomimo tych różnic marchewka gotowana ma jedną wadę – wysoki indeks glikemiczny.
--Z badań wynika jednak, że gotowana marchewka ma dość wysoki indeks glikemiczny, w porównaniu do surowego warzywa. Oznacza to, że po zjedzeniu gotowanej marchewki jesteśmy szybko głodni, a poziom cukru gwałtownie się podnosi.
Warto więc na co dzień spożywać marchewkę surową, natomiast 2-3 razy w tygodniu przygotować ją w postaci puree lub po prostu ugotować.