PIECZONE ZIELONE SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA. OBIAD W 20 MINUT!

KAROLINA
Obiad
04.06.2018 19:01
PIECZONE ZIELONE SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA. OBIAD W 20 MINUT!

Najważniejsze to: - odcinamy zdrewniałą końcówkę szparaga (kto by chciał jeść drewno??? ) - jeśli nie mamy bardzo młodych i jędrnych szparagów usuwamy nożykiem do szparagów skórkę - szparagi pieczemy zawsze z dodatkiem czegoś słodkiego ( tak, jak i gotujemy je w wodzie z solą i z dodatkiem cukru) czyli np. polewamy je odrobiną miodu lub syropu z agawy, ponieważ wtedy smakują najlepiej, - do pieczenia zawsze używamy jakiegoś tłuszczu; oleju, oliwy czy masła, w innym wypadku po prostu je wysuszysz i tyle ;/ - ja zawsze do naczynia ze szparagi dodaje 2 -4 łyżki wody, dzięki temu mam pewność, że będą upieczone ale i zarazem soczyste nadal - sposób pieczenia zależy od piekarnika, ale u mnie najlepiej sprawdza się góra piekarnika i termoobieg Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Ułóż je na blaszce do pieczenia, polej oliwą i syropem z agawy, oprósz solą, na szparagi połóż steki z tuńczyka, skrop oliwą. Jeśli steki z tuńczyka masz cienkie to wystarczy im zaledwie kilka minut w piekarniku, więc wtedy dodaj je na blaszkę po upływie 5 -10 minutach pieczenia warzyw. Szparagi to delikatne zielone warzywo, czas obórki nie może być zbyt długi, z prostej przyczyny wysuszymy je, spalimy i kompletnie nie będą się nadawały do zjedzenia. Pieczone szparagi z tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Pieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce mi się wołać o pomstę do nieba. Jak widzisz na zdjęciu szparagi nadal zachowały swój piękny zielony kolor, nie są spalone ani przesuszone. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2018/06/pieczone-zielone-szparagi-ze-stekami-z.html