Biszkopt z truskawkami na maślance z galaretką

Kamila
Ciasta
26.05.2018 20:45
Biszkopt z truskawkami na maślance z galaretką

Gotową masę na biszkopt wylewamy na blaszkę o wymiarach 35 x 24 ( ważne aby była dość wysoka aby nam się warstwy zmieściły), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra i dół w 175 *C przez ok. 20 minut. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody stołowej Pianka: 2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe 1 litr maślanki truskawkowej Dodatkowo: ok. 0,5 truskawek 1 galaretka truskawkowa / poziomkowa Wykonanie: Ostatnią galaretkę rozpuszczamy według przepisu i zimną wylewamy na samą górę, jeżeli chcemy aby była nieco twardsza możemy rozpuścić ją np. w mniejszej ilości wody np. 400 ml. Pyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, kiedy galaretka zacznie nam lekko tężeć wlewamy ją do maślanki i miksujemy do połączenia się składników. Możemy mieszankę włożyć na jakiś czas do lodówki i gdy zacznie gęstnieć wylać na biszkopt.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2018/05/ciasto-z-truskawkami-na-maslance-z.html