Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Kamila
Śniadania
05.06.2018 16:57
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego i ostudzonego masła 3/4 szklanki (pojemność szklanki 250 ml ) ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży Kruszonka: 50 g cukru 90 g mąki pszennej 60 g masła 1/2 opakowania cukru wanilinowego o smaku migdałowym (ok. 8 g) Ja zazwyczaj biorę do tego garnuszek 500 ml i w nim rozrabiam drożdże dodając 1 małą łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki plus niewielką ilość letniego mleka i wszystko razem mieszam aż drożdże się rozpuszczą , następnie odstawiam na jakieś 15 minut, przykrywając rozczyn ściereczką. Sezon na owoce majowo-czerwcowe trwa, dlatego też mam dla was słodką propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Dodatkowo: ok. 300 g rabarbaru albo 150 g rabarbaru i 150 g truskawek - w zależności jaką wersję wybieramy Wykonanie: Całą zabawę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu. Do dużej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, dodajemy same żółtka, pozostałą część cukru, wlewamy rozczyn, który powinien nam podwoić swoją objętość, dodajemy ciurkiem mleko, wyrabiając już rękoma ciasto, tą samą czynność powtarzamy z roztopionym masłem. Po czasie wyrabiam jeszcze raz ciasto i odstawiam na kolejne 30 minut ale nie jest to konieczne, można już wtedy przystąpić do formowania kulek. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać ciut więcej mąki ale nie przesadzać bo drożdżówki wyjdą twarde a tego byśmy nie chcieli :) Na koniec pozostaje nam tylko połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i obsypać solidnie samą górę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2018/06/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html