-2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej) -3 dojrzałe duże banany -2 jaja w temp. pokojowej -70 g gorzkiej czekolady -60 g masła -3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej -1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński) -1 łyżeczka sody Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 183 kcal B 4 g W 25 g T 9 g Składniki: (mała keksówka 15 cm) Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki. Nie mogło zabraknąć na mojej stronie dobrze znanego przepisu na ciasto bananowe/chlebek bananowy. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym. LINK Również o CYNAMONIE CEJLOŃSKIM, który jest o wiele zdrowszy od normalnego chińskiego dostępnego w każdym sklepie. 6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy do nich ostudzone masło. 4. Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia składników. Zachęcam również do przeczytania ciekawostki żywieniowej na temat bananów, dlaczego warto je wprowadzić do diety.