ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera (bulwa) 1 cebula 1 seler naciowy 200 g śmietanki 30% 1/2 szklanki ryżu 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 3 gałązki świeżego lubczyku 1/2 pęczka koperku sól W miseczce łączymy śmietankę z 2 łyżkami gorącej zupy a następnie cały czas mieszając przelewamy z powrotem do całości. Do zupy wrzucamy podsmażony seler naciowy i gotujemy około 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy poszatkowany w paski seler naciowy razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż zupa zacznie się powoli gotować. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.