Chałwa to pyszna, słodka przekąska, która zawiera sporo kalorii, ale bogata jest również w wiele drogocennych dla organizmu składników. Poznaj jej zalety.
#Z czego składa się chałwa?
Tradycyjna chałwa składa się z miazgi sezamowej oraz karmelizowanego cukru. Jednak po zyskaniu popularności na całym świecie powstały różne jej odmiany. Zazwyczaj wytwarzana jest jednak z roślinnych nasion oleistych.
--Tradycyjna chałwa turecka
Za tradycyjna chałwę uznaje się tą turecką, która zrobiona jest z sezamu i karmelizowanego cukru.
--Chałwa rosyjska lub ukraińska
Ta odmiana chałwy najczęściej robiona jest z nasion maku, orzechów lub nasion słonecznika i zagęszczana jest miodem lub karmelizowanym cukrem.
--Polska chałwa
W Polsce produkuje się różne rodzaje chałwy. Bardzo często produkuje się również chałwę waniliową. Do masy z orzechów lub nasion dodaje się ekstrakt waniliowy. Często jemy również chałwę z dodatkiem kakao.
#Jakie zalety posiada chałwa?
Oprócz tego, że chałwa jest po prostu pyszna, zawiera również wiele cennych dla organizmu składników:
-Nienasycona kwasy tłuszczowe
-Białka
-Błonnik
-Witamina E
-Witaminy z grupy B
-Magnez, fosfor, żelazo i cynk
#Właściwości chałwy
Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników, chałwa doskonale wpływa na organizm:
-Podnosi odporność
-Wspomaga układ nerwowy
-Poprawia trawienie
-Zapobiega aktywności wolnych rodników
-Obniża cholesterol
-Stabilizuje ciśnienie krwi
-Wzmacnia naczynia krwionośne
-Poprawia stan skóry, włosów i paznokci
Warto pamiętać, że chałwa jest również bardzo kaloryczna, nie należy więc jeść jej łyżkami. Jednak nawet osoby będące na diecie od czasu do czasu powinny sięgnąć po ten przysmak. Zdecydowanie będzie to dużo lepszy wybór niż choćby tradycyjna czekolada.