Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką

Katarzyna
Ciasta
15.05.2018 12:44
Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką

Tłuszcz do formyWiórki kokosowe do formy600 ml śmietanki 30-36%1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżka żelatyny½ szklanki cukru pudruOk 80 ml mlekaOk 80 ml wody500-600 g truskawek2 galaretkiPoncz do nasączenia biszkoptaW pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml)Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Na skropiony biszkopt nakładamy masę kremową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Cukier 8 łyżekMąka pszenna 8 łyżekProszek do pieczenia ½ łyżeczkiAromat pomarańczowy (kilka kropel)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/05/biszkopt-z-truskawkami-kremem-i.html