Ponadto jest bardzo dobrym źródłem białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3. Wartości odżywcze w 100 g: Wartość energetyczna 81 kcal / 342 kJ Białko 16,9 g Tłuszcz 0,6 g Kwasy tłuszczowe omega 3 0,2 g Potas 455 mg Sód 82 mg Selen 0,03 mg Jod 120 µg Witamina B12 0,8 µg Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną Czas przygotowania: 1000 g fileta z dorsza norweskiego ze skórą 1 cytryna rozmaryn zmielone płatki chili odrobina oliwy z oliwek EV gruboziarnista sól morska Do podania: listki kolendry ósemki cytryny Wykonanie: Rybę układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę: Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. To dlatego – w przeciwieństwie do wielu innych ryb – mięso Skreia jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Przyczyną, dla której Skreia – co po norwesku oznacza wędrowiec – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Mięso Skreia jest bardzo niskokaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. W efekcie powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii, a potem przyrządzany przez najlepszych kucharzy na świecie. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Rybę należy przyprawić przyprawami, które lubicie i piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. Jedną z metod, które ja bardzo lubię jest pieczenie w piekarniku. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia.