Łącznie: 1 godz. 20 min. 5 from 2 votes Placek drożdżowy z porzeczkami Potrzebne składniki 1 kg mrożonych porzeczek lub świeżych 1 łyżeczka cynamonu do posypania 0,5 szklanki cukru Ciasto: 500 mąki 4 żółtka 50 g drożdży świeżych 250 ml mleka 140 g cukru 100 g masła pół łyżeczki soli Kruszonka: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru Placek drożdżowy z porzeczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Sposób wykonania Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tej wersji nie ma go niestety za dużo ale możecie zrobić grubszy korzystając z mniejszej formy. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy. Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Wykładamy do formy dużej prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.