Dzisiaj odpowiemy Wam na pytanie gdzie można, a gdzie grillowanie jest zakazane.
Lepiej nie ryzykować otrzymania wysokiego mandatu.
GDZIE MOŻNA GRILLOWAĆ?
Bez problemu i do woli można grillować na swojej działce przy swoim domu.
Na szczęście nie ma żadnego przepisu który by tego zabraniał.
Jeżeli masz działkę tzw rekreacyjną lub taką na której hodujesz sobie warzywa to również możesz rozpalać grilla kiedy chcesz.
Sprawa wygląda tak samo jak w przypadku grillowania przy swoim domu.
GDZIE NIE WOLNO GRILLOWAĆ?
Jeżeli myślałaś kiedyś o rozpaleniu grilla na balkonie (blok) to musisz uważać.
W prawie nie ma zapisu który tego zabrania, ale zabraniać tego może regulamin spółdzielni.
Jeżeli już koniecznie musisz rozpalić grilla na balkonie to lepiej sprawdź regulamin spółdzielni, a także zapytaj sąsiadów czy nie mają nic przeciwko.
Jeżeli będziemy zbyt uciążliwi dla sąsiadów lub na przykład okopcimy elewację to może spotkać nas finansowa kara.
Mieszkasz w mieście i chcesz rozpalić grilla w parku lub gdzieś przy rzece?
W wielu miejscach jest to legalne jednak zawsze należy upewnić się czy aby na pewno.
Można zadzwonić do straży miejskiej po taką informację.
Jeżeli rozpalisz grilla w zabronionym miejscu to możesz zostać ukarana mandatem w wysokości 500 zł.
TO WARTO WIEDZIEĆ
JAK SPRAWIĆ ABY GRILLOWANE JEDZENIE MNIEJ SZKODZIŁO?
JAKOŚĆ – często kupując mięso w sklepie pytamy o takie które nada się na grilla. Niestety często jest one gorszej jakości. Zrezygnuj z paczkowanych gotowych mięs na grilla. Nieświeże mięso można bardzo łatwo zamaskować różnymi przyprawami czy marynatami.
Zawsze kupuj świeże mięso, lepszej jakości bez dużej ilości tłuszczu.
CO JEŚĆ – najlepiej jeść świeże steki czy ryby. Jedzenie dużych ilości grillowanych kiełbas jest chyba najmniej zdrowe gdyż zawierają saletrę która pod wpływem wysokich temperatur zamienia się w nitrozaminy. Spróbuj także grillowanych serów owczych i kozich. Na pewno nie pożałujesz!
MARYNATY – przed rozpoczęciem grillowania warto mięso zamarynować. Przyprawy takie jak cebula, bazylia, czosnek czy rozmaryn zmniejszają wydzielanie niezdrowych substancji.
Dla naszego zdrowia warto jest zamarynować mięso w ciemnym piwie – zmniejsza to o ponad połowę ilość wydzielanych rakotwórczych substancji.
JAK DŁUGO GRILLOWAĆ – w sumie to jak najkrócej. Najlepiej wyciągnąć mięso z lodówki na 40 minut przed grillowaniem i dopiero po tym czasie położyć je na ruszcie. Dzięki temu szybciej będzie gotowe i nie będzie przywierało do rusztu.
Im dłużej mięso leży na ruszcie tym więcej wchłania toksycznych oparów z kapiącego na żar tłuszczu. Mięso w mniejszych kawałkach szybciej dojdzie więc krócej będzie leżało i wchłaniało opary.
Nie należy też nacinać mięsa – szybciej będzie kapał tłuszcz więc dłużej mięso będzie wchłaniało niezdrowe opary.
Warto używać tacek – dzięki nim mniej tłuszczu dostanie się na żar.
Do palenia używaj tylko drewna z drzew liściastych lub węgla drzewnego.
Jeżeli masz na podwórku drewno z drzewa iglastego to odpuść sobie grillowanie na nim.
W wysokich temperaturach żywica wytwarza szkodliwe toksyny.
To samo tyczy się lakierowanego drewna.
I na koniec pamiętaj, że zbyt mocno przypalone mięso jest bardzo niezdrowe!