Makaron z pieczonym kalafiorem

Makarony
28.03.2018 19:51
Makaron z pieczonym kalafiorem

makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów – pół kalafiora – 1 szklanka drylowanych oliwek (najlepiej kalamata) – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – pół dużej cebuli – 100 ml wody – 10 ząbków czosnku – 1 papryczka chilli – oliwa do smażenia – limonka do podania – świeża natka pietruszki – sól, pieprz Wykonanie: Makaron do zupy może być nawet w kształcie literek J Dziś zapraszam Cię na lekki przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu spaghetti z dodatkiem warzyw, oliwek oraz pieczonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Często przygotowuję makarony w wersji na ciepło, czy decyduję się na ich przygotowanie w formie sałatki na zimno. Każdy z nich możesz przygotować z lekkimi sosami pomidorowymi, sosem na bazie oliwy czy sosami śmietanowymi z dodatkiem warzyw czy mięsa. Moje najszybsze przepisy gwarantują smaczne i pożywne danie na bazie makaronu już w 15 minut, a te najdłuższe, takie jak lasagne czy makarony zapiekane, nie są wcale bardziej skomplikowane w przygotowaniu, MOJE NIEZAWODNE SPOSOBY NA MAKARON DO PRACY Wśród 70-ciu przepisów na makarony na moim blogu, niezależnie od upodobań smakowych czy wieku, każdy znajdzie coś dla siebie. Ponieważ makarony dają tysiące możliwości to już 70-ty przepis na danie z makaronu na moim blogu! Na 8 minut przed końcem pieczenia wyjmij kalafiora, przesuń go trochę na blasze, aby zrobić miejsce na szynkę parmeńską. Takie rozwiązanie pozwala na ich wcześniejsze przygotowanie przez co z łatwością można zabrać je do pracy i spożyć np. w formie pełnowartościowego obiadu. Na co dzień doceniam bowiem potrawy z makaronem nie tylko za ich szybkość i prostotę w wykonaniu, ale przede wszystkim za wartości odżywcze jakie posiadają. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Mam w pracy smaczny i pełnowartościowy posiłek, a dzięki temu, że nie połączyłam wszystkich składników w domu sos nie został wchłonięty przez makaron. Bardzo często sięgałam po makaron typu spaghetti, na początku z wykorzystaniem gotowych sosów, później ucząc się robić je samodzielnie. Mam kilka swoich patentów na to, aby makaron smakował równie dobrze, nawet jeśli w miejscu pracy są ograniczone możliwości jego podgrzania. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kalafiora i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Na sklepowych półkach znajdziesz wiele różnych makaronów Wszystkie posiadają tak ważne dla naszego organizmu witaminy z grupy B i składniki mineralne. Po przygotowaniu dania w domu nie łączę ugotowanego makaronu z sosem. W pracy mam dwie możliwości podgrzania makaronu –wykorzystuję do tego kuchenkę mikrofalową, albo przelewam makaron wrzątkiem. Z biegiem lat poznałam wszystkie najbardziej popularne rodzaje i kształty makaronu, dziś staram się dobierać je do sosów i składników, tak aby efekt był możliwie najlepszy. Makarony to źródło węglowodanów złożonych oraz wartościowego dla naszego organizmu błonnika, który pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz ma znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Często zabieram do pracy także makaron w wersji na ciepło. Po podgrzaniu makaronu na niewielkim ogniu połącz go z ulubionymi dodatkami. Idąc do sklepu na półce znajdziesz różne rodzaje makaronu, takie jak spaghetti, popularne rurki czy kokardki. To dlatego różne rodzaje makaronu z mięsem, warzywami i różnorodnymi sosami tak często polecane są przez dietetyków. Dodaję do niego odrobinę oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju i rozprowadzam tłuszcz, który zapobiegnie sklejeniu się makaronu. Wystarczy, że na patelnię lub do rondelka dodasz makaron oraz nieco wody lub białego wina.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/makaron-z-pieczonym-kalafiorem/