Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka rzeżuchy 1 łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa myjemy. Z produktów, które miałam w lodówce, po powrocie z pracy, przygotowałam szybki i bardzo smaczny obiad z grzankami podsmażonymi na tej samej patelni. Można podać np. z chlebem, który obsmażamy na tej samej patelni, równocześnie z warzywami. Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Z kapusty usuwamy twardą końcówkę i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół. Pieczarki kroimy na pół. Czosnek i cebulę obieramy. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba. Pak choi to rodzaj orientalnej kapusty, pięknie wygląda na surowo, a po podsmażeniu nie traci swojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty.