Składniki: * 70 dag łopatki wieprzowej bez kości * papryka czerwona * 2 marchewki * duża cebula * natka pietruszki * olej do smażenia * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * majeranek * tymianek * Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. Następnie smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki.