Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka klasy M mała szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru 6 łyżek Majonezu Kieleckiego 500 ml 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 limonki około 50 g kandyzowanej skórki Uwaga! Dodatkowo, co dla mnie ważne, majonez jest wykonany z najlepszych surowców całkowicie bez konserwantów, przy tym jego przydatność do spożycia wynosi 3 miesiące. Na koniec dodajemy majonez i startą skórkę z limonki, miksujemy do połączenia składników. Doskonały smak, kremowa konsystencja u najwyższa jakość składników sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Do wymiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. To kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP “Społem, dostępny na rynku już od 1959 roku. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Po wystudzeniu babkę wyciągamy z formy, lukrujemy i zdobimy skórką cytronu i jadalnymi kwiatkami. Czas pieczenia różny od piekarnika (około 40-45 minut), dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka. U mnie w domu uwielbia się takie wypieki.