Jeżeli zamierzasz się odchudzać lub od dawna walczysz ze nadprogramowymi kilogramami to dzisiaj prezentujemy właściwości octu jabłkowego dzięki którym szybciej osiągniesz upragniony cel.
Picie octu jabłkowego niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia.
To wszystko za sprawą wartości odżywczych których jest źródłem:
- sód,
- fosfor,
- kwas foliowy,
- witamina C,
- biotyna,
- witaminy z grupy B,
- pektyny,
- aminokwasy,
- polifenole,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- potas.
Ocet pomaga usunąć z organizmu toksyny które spowalniają nasz metabolizm, a także są powodem zatrzymania wody w organizmie.
Toksyny i retencja wody skutecznie utrudniają odchudzanie.
Ocet jabłkowy pobudza produkcję soku żołądkowego i dzięki temu nasz żołądek lepiej trawi.
Poprawia także całą pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu.
Dzięki temu szybciej trawimy i spalamy więcej kalorii.
Pijąc ocet jabłkowy nasz organizm przestanie magazynować tkankę tłuszczową.
Tłuszcze będą szybciej trawione i wydalane z naszego organizmu.
W JAKICH DAWKACH PRZYJMOWAĆ OCET?
Pij ocet trzy razy dziennie przed każdym głównym posiłkiem.
Na szklankę wody dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego i wypijamy.
Aby efekty były zadowalające pamiętaj, aby przestrzegać diety, a także zadbaj o odpowiednią dawkę aktywności fizycznej.
ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA DOMOWY OCET JABŁKOWY
Ocet jabłkowy bez problemu przygotujesz w domu.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- szklany słoik,
- woda,
- cukier,
- jabłka.
Jabłka kroimy na 4 części i wrzucamy do słoika.
Wodę gotujemy i dodajemy cukru.
Odpowiednie proporcje to 1 łyżka cukru na 1 litr wody jeżeli jabłka są słodkie lub 4 łyżki cukru w przypadku kwaśnych jabłek.
Poczekaj aż woda z cukrem ostygnie i zalej nią jabłka w słoiku.
Słoik należy przykryć bawełnianą szmatką i odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce.
Jabłka zaczną wypływać na wierzch kiedy rozpocznie się fermentacja alkoholowa.
Należy każdego dnia przemieszać jabłka, aby na górze nie powstała pleśń.
Jeżeli wokół owoców zacznie pojawiać się piana to znak, że wszystko przebiega prawidłowo.
Po 2-3 tygodni fermentacja alkoholowa dobiegnie końca.
Owoce przestaną wypływać na wierzch i się pienić.
Dodatkowo owoce zrobią się bardziej brązowe.
Wtedy należy odcedzić owoce i „zaczątek octu” przelewamy do czystego słoika.
Słoik przykrywamy bawełnianą szmatką, zabezpieczamy gumką i odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce.
Teraz zacznie się fermentacja octowa która będzie trwała od 3 do 4 tygodni.
W trakcie fermentacji octowej na powierzchni pojawi się kożuch, który wymieszać wraz z płynem.
Po około 4 tygodniach powinna pojawić się gęsta zawiesina która nazywa się „matką octową”.
Nie wyrzucaj jej, ponieważ właśnie z niej przygotujesz kolejne porcje octu w przyszłości.
Kiedy płyn zacznie pachnieć już jak ocet to znaczy, że nasz domowy ocet jabłkowy jest już gotowy.
Wyjmij teraz matkę octową ze słoika i przechowuj ją w osobnym naczyniu.
Ocet rozlej do ciemnych i zamykanych butelek.