Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka!

Ewelina
Kulinaria
17.03.2018 20:53
Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka!

Ziemniak, ziemniakowi nierówny. Oczywiście ziemniaki smakują podobnie i tak na prawdę możesz użyć każdego rodzaju, jednak warto wiedzieć jaki rodzaj ziemniaków lepiej sprawdzi się do sałatki warzywnej a jaki do przygotowania pysznych i chrupiących frytek.

W tym artykule przybliżymy Wam typy ziemniaków oraz potrawy, które najlepiej do nich pasują.

Zacznijmy bardziej ogólnie a mianowicie jak kupować dobre ziemniaki.

Czym kierować się przy wyborze ziemniaków:

  • podobna wielkość ziemniaków (bulwy powinny być podobnej wielkości),
  • podobna barwa ziemniaków,
  • gładka skóra (im gładsza skóra ziemniaków tym lepsza jest ich jakość).
  • kupuj jędrne ziemniaki (mało jędrne ziemniaki oznaczają, że były źle przechowywane)
  • nie kupuj uszkodzonych ziemniaków,
  • nie kupuj ziemniaków kiełkujących (w kiełkach kumulują się toksyczne substancje),
  • nie kupuj ziemniaków z zielonymi przebarwieniami (ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie słońca).

Nieregularny kształt oraz chropowata skóra najczęściej świadczy o uprawie na zbyt nawożonej glebie. Jeśli ziemniaki posiadają “oczka” to wybieraj te, które są płytsze ponieważ spowoduje to mniejsze utraty witamin i składników mineralnych podczas obierania.

Zdjęcie Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka! #1

Wyróżniamy 3 główne typy ziemniaków:

Typ A - IDEALNY DO SAŁATEK - są to ziemniaki twarde (zachowujące formę), nie rozpadające się (duża wilgotność, mała zawartość skrobi). Tego typu ziemniaki świetnie nadają się do sałatek, jako ziemniaki pieczone oraz te na grilla. Nazwa odmian ziemniaków typu A: Lord Sante , Ditta, Denar, Velux, Vineta.

Zdjęcie Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka! #2

Typ B - IDEALNY NA PLACKI LUB FRYTKI - jest uniwersalny rodzaj ziemniaka o średniej twardości. Po przygotowaniu ziemniaki się nie rozsypują (stają się kruche przy końcu gotowania). Potrawy w których ten typ ziemniaków sprawdzi się najlepiej to: chipsy, placki, kartofle do zupy, frytki. Nazwa odmian: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.

Zdjęcie Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka! #3

Typ C - IDEALNY NA KLUSKI ORAZ PUREE - ten typ ziemniaków charakteryzuje się dużą ilością skrobi a więc jest to ziemniak łatwo rozpadający się o jasnym i sypkim miąższu. Ziemniaki tego typu najlepiej sprawdzą się przy przygotowywaniu klusek, placków, puree oraz różnego rodzaju zup typu krem.

Zdjęcie Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka! #4

Istnieje jeszcze TYP D - są to ziemniaki pastewne.

Zawartość skrobi determinuje o twardości ziemniaków jak również o ich kaloryczności, czyli im więcej skrobi tym więcej kalorii (100 g ziemniaka ma tylko 80 kalorii).

TEST JAK POZNAĆ TYP ZIEMNIAKA:

Nie zawsze mamy możliwość przeczytania na etykiecie jaki rodzaj ziemniaków posiada dany sprzedawca. W takiej sytuacji możemy zrobić szybki test przed dokonaniem zakupu.

KROK 1. Poproś sprzedawcę o przekrojonego ziemniaka na pół.

KROK 2. Pocieraj połówki ziemniaka o siebie.

KROK 3. Obserwuj powierzchnię ziemniaka: jeśli pojawi się woda to jest to odmiana twarda natomiast jeśli połowki ziemniaków kleją się do siebie to znaczy, że mamy do czynienia z odmianą miękką.

W supermarketach ziemniaki najczęściej posiadają odpowiednie etykiety z opisanym typem oraz rodzajem dań do których się nadają (np. Tesco).

Zdjęcie Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka! #5

No i na koniec nie może zabraknąć informacji jak gotować ziemniaki. Niby prosta czynność a jednak pewnie wielu z Nas przytrafiło się rozgotować za mocno ziemniaki lub podać je jeszcze niedogotowane.

Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki:

  • gotujemy obrane lub w całości (jeśli obieramy to jak najcieniej, najwięcej witamin znajduje się pod skórką),
  • woda powinna zakrywać ziemniaki,
  • ziemniaki powinny być podonej wielkości,
  • gotowanie w gorącej wodzie: ziemniaki stracą mniej witamin jak wrzucimy je już do gotującej się wody,
  • gotowanie w zimnej wodzie: ziemniaki stracją mniej witamin jeśli do wody dodasz od razu sól,
  • ziemniaki powinny gotować się przez 20-30 minut,
  • solimy ziemniaki (ziemniaki solimy w trakcie gotowania lub na początku jeśli jest zimna woda),
  • sprawdzanie czy ziemniaki są ugotowane - najlepiej sprawdzać przy pomocy ostro zakończonego noża (jeśli nóż wchodzi gładko, to znak, że czas odcedzać ziemniaki).

Właściwości ziemniaków:

  • źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia (obniżają poziom krwi),
  • źródło witamin A, C, B1, B2, B3, B6 oraz PP
Zdjęcie Jakie ziemniaki do sałatki a jakie do klusek? Jak kupować ziemniaki? TEST na rodzaj ziemniaka! #6

Ciekawostki o ziemniakach:

  1. Ziemniaki zostały odkryte przez hiszpanów w 1536 roku podczas podboju Peru.
  2. Ziemniak składa się w 80% z wody.
  3. Pierwsza roślina, która została wyhodowana w kosmosie.
  4. Nie wiemy kto wymyślił frytki jednak wiemy, że przyrządzone jest po raz pierwszy w belgijskim mieście Dinant.
  5. Zjedzenie surowych ziemniaków może spowodować nudności, wymioty oraz biegunkę z powodu zawartej w nim solaninie.
  6. Najcięższy ziemniak świata został podobno wykopany w stanie Kolorado, USA. Jego ciężar wynosi 49 kg, długość 70 cm, a średnica 37 cm.