Składniki: - 1,5 szklanki ryżu do risotto, - ok. 1 l warzywnego bulionu, - 1 szklanka mrożonego zielonego groszku (Hortex), - garstka świeżej bazylii, - garstka startego sera Cheddar, - 2 łyżki masła, - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, - 1 cebula, - sól (do smaku). - sól (do smaku). Około 1 łyżki masła roztapiamy na patelni, następnie podduszamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę (cebula musi zeszklić się, ale nie zarumienić). Dziś zapraszam na przepis na risotto groszkowo-bazyliowe - pyszne, maślane i bardzo aromatyczne. Następnie dodajemy na patelnię (typu wok) ryż zwiększając przy tym ogień. Wykonanie: Bulion używamy ugotowany dnia poprzedniego (gotowany na samej włoszczyźnie), warzywa odcedzamy. Na koniec posypujemy tartym cheddarem, wszystko jeszcze raz mieszamy. Wrzucamy kawałek zimnego masła (1 łyżkę) energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Bulion podgrzewamy, trzymamy cały czas na małym ogniu.