Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – w pierś z kurczaka – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu – ok.350 g brokuła – papryka słodka i ostra – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – opcjonalnie kurkuma Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy sola i pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście kurczaka i brokuła, wszystko zalej masą serowo – jajeczną. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni z każdej strony. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.