Składniki: 2 filety z kurczaka ( ok. 600 g) ok. 100 g sera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku 1 łyżka kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki sezamu 1 jajo 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu. Rada: Aby były mniej tłuste, można je podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, z obu stron po około 2-3 min., a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Mogą być serwowane w formie obiadu, np. z ziemniakami i surówką lub w formie burgera w bułce, np. z sałatą, pomidorem i innymi dodatkami. Jest to też doskonały pomysł na nakarmienie z dwóch filetów większej liczy osób, bo z danej porcji wychodzi 10-12 szt. burgerów średniej wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony po około 6-7 min., aż nabiorą złotego koloru. Aby były mniej tłuste, można je chwilkę podsmażyć na patelni, a następnie włożyć do piekarnika - wtedy mniej nasiąkną tłuszczem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w bułce.