Oczywiście moja wersja jest bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali naleśniki z Waszego sprawdzonego przepisu 😉 Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – potrzebne składniki: 400 g szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego) 130 g śmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – wykonanie krok po kroku: A jeśli wolicie bardziej tradycyjne wykorzystanie naleśników, możecie z nich przygotować na przykład krokiety ze szpinakiem i fetą, które są idealną propozycją zarówno na śniadanie jak i na obiad. Do przygotowania naleśników do lasagne będziecie potrzebować: 2 jajka 60 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 200 ml wody 2 łyżki oleju szczyptę soli (u mnie sól himalajska) Jednym z nich jest naleśnikowa lasagne ze szpinakiem, która świetnie się sprawdza jako zamiennik tradycyjnej lasagne makaronowej 😉 Pomysł na to danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni. W tym celu rozkłócamy jajka ze szczyptą soli przy pomocy mątewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam 😉 Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 5 sztuk 😉 Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu sos szpinakowy. W tym celu, na oleju lub maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gotową naleśnikową lasagne ze szpinakiem wkładamy do rozgrzanego piernika i zapiekamy przez 25 minut. Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne 😀 Nasza naleśnikowa lasagne ze szpinakiem jest już gotowa. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, zanim przystąpimy do krojenia. 13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy starty serem lub przykrywamy plasterkami sera. 14.