Składnki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 30 g cukru trzcinowego jasnego szczypta soli 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 250 ml mleka 20 g rodzynek 1 łyżka oleju do posmarowania patelni Wykonanie : 1. Mąki przesiewamy do miski wraz z szczyptą soli. z obu stron ok. 1 minuty aż wyrosną i ładnie się ze złocą. Kruszymy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię najlepiej z nieprzywierającą powłoką i smarujemy odrobiną tłuszczu (olej) na całej powierzchni. 2. Gdy zaczyn wyrośnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Gdy ciasto zacznie pracować i zaczną pojawiać się wyraźne pęcherze podczas mieszania wsypujemy rodzynki i przykrywamy ciasto folią.