Fioletowe ziemniaki? Zobacz dlaczego warto po nie sięgnąć

Diana
Dieta i żywienie
21.02.2018 17:09
Fioletowe ziemniaki? Zobacz dlaczego warto po nie sięgnąć

Od niedawna na polskim rynku pojawiła się nowa odmiana ziemniaka o intensywnej, fioletowej barwie- jest to ziemniak truflowy, który zachwyci nas nie tylko walorami estetycznymi, ale i smakowymi i prozdrowotnymi. Tak naprawdę ta odmiana pochodzi z Peru i Chile. Od wielu lat uprawiana jest we Francji, a od niedawns zaczęto podejmować próby uprawy także w Polsce.
Poniżej dowiesz się wszystkiego na temat tego kosmicznego kartfola ☺.

Zdjęcie Fioletowe ziemniaki? Zobacz dlaczego warto po nie sięgnąć #1
foto: shutterstock

Dlaczego ziemniak truflowy jest fioletowy?

Wszystko dzięki antocyjanom- substancjom, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Nie musisz martwić się o utratę koloru podczas gotowania- jego intensywność nie powinna ulec zmianie. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie ziemniaki są wewnątrz ciemnofioletowe- to zależy od dojrzałości warzywa.

Czy fioletowe ziemniaki mają jakieś korzyści zdrowotne?

Przede wszystkim należy zauważyć, że ta odmiana ziemniaków ma znacznie więcej korzyści dla naszego zdrowia od zwykłego kartofla. Przede wszystkim świetnie wpływają na:
- stany zapalne (antycyjany, alfa-solaniny),
- układ krążenia, choroby serca (karotenoidy, kwas fenolowy),
- antyoksydację ciała (dzięki antycyjanom),
- wchłanianie cholesterolu, uczucie sytości (bardzo duża zawartość błonnika),
- redukcję wytwarzania cytokin zapalnych, które mają wpływ np. na rozwój nowotworów,
- regulację ciśnienia krwi (duża zawartość potasu),
- wzrok i pamięć (luteina).
Fioletowe ziemniaki polecane są przede przy diecie antynowotworowej, dla osób starszych, przy diecie redukcyjnej oraz dla sportowców jako źródło antyoksydantów.

Zdjęcie Fioletowe ziemniaki? Zobacz dlaczego warto po nie sięgnąć #2
foto: shutterstock


Jak to jeść?

Fioletowe ziemniaki są niewielkie i mają maślany, lekko orzechowy smak. Przyrządzamy je identycznie jak zwykłe ziemniaki. Nadają się do robienia puree ziemniaczanego, do pieczenia, smażenia, w formie chipsów, frytek czy jako dodatek do farszów. Wiele osób chwali je za kremową, gładką konsystencję.

Zdjęcie Fioletowe ziemniaki? Zobacz dlaczego warto po nie sięgnąć #3
foto: shutterstock

Ze względu na wartości odżywcze warto włączyć fioletowego ziemniaka do swojej diety jako zdrowy zamiennik standardowych kartofli. Dodatkowo niespotykany kolor z pewnością zrobi wrażenie na małych niejadkach, podczas imprez i rodzinnych obiadów.
Pamiętaj, że fioletowe ziemniaki najlepiej przechowywać w lodówce.