Cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej właściwości znane i stosowane są w lecznictwie od setek lat. Cebula jest również dodatkiem do wielu potraw, ponieważ nadaje im doskonały aromat i smak.
Przygotowując dania z dodatkiem cebuli, najgorszym momentem jest jej obieranie i krojenie. Aromat wydobywający się z surowej cebuli podrażnia oczy i noc, co powoduje łzawienie i pieczenie. Na szczęście istnieje pewien sposób, dzięki któremu krojenie cebuli nie będzie już tak problematyczne.
Jak kroić i obierać cebulę, aby nie płakać?
#Krok 1 – określ na cebuli miejsce, z którego wychodzą korzenie. Jeszcze nie obieraj cebuli.
#Krok 2 – za pomocą małego noża wyznacz obszar wokół miejsca, z które wychodzą korzenie, ponieważ za chwilę będziesz go wycinać.
#Krok 3 – Z wyznaczonego obszaru wytnij kształt stożka ze środka cebuli. Dzięki temu usuniesz to, co wywołuje podrażnienie oczu i nosa. Aby to zrobić zacznij wbijać nóż wokół wyznaczonego miejsca wokół korzeni.
#Krok 4 – Wyciągnij wycięty stożek i dopiero wtedy obierz cebulę z łupek.
Jak pokroić cebulę w idealną kostkę?
#Zacznij od przekrojenia obranej cebuli na pół: od korzenia do czubka.
#Odetnij czubek.
#Nacinaj cebulę wzdłuż, jednak staraj się nie nacinać jej do końca.
#Obróć cebulę o 90 stopni i drobno pokrój w kostkę.