składniki 250 g tofu naturalnego 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru (u mnie trzcinowy) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 łyżki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego Przepis na oponki bez sera i bez jajek Wegańskie oponki z tofu Drukuj Ocena: 4.8 /5 ( 62 głos/y ) Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku lub na głębokiej patelni. Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder przygotowanie Do miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Pamiętaj, że potrzebujesz sporo oleju, ponieważ oponki muszą swobodnie pływać – nie mogą dotykać dna 🙂