Składniki na 5 dużych klopsów: – 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 marchew (100g po obraniu) – 100g cukinii – 1 średnia cebula – 4 ząbki czosnku – garść posiekanej pietruszki – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej – 1 łyżeczka czubrycy żółtej – 1 łyżeczka papryki cayenne – sól i pieprz wg smaku Warzywa obrać (cukinii nie odbierałam), umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować 5 dużych klopsów, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ja podałam z pieczonymi warzywami i ryżem z zieloną soczewicą z kurkumą. Dodałam do mięsa trochę marchewki, cukinii i czerwonej cebuli i wyszły pyszne klopsy.