1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz cebulka dymka 4-5 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju Sos: 500 g pieczarek 2 cebule 500 ml bulionu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju Wykonanie: Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego mielonego Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Następnie dodajemy jajka, siemię lniane, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz i sos sojowy. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy przez 5 minut. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi i z otrzymanej masy formujemy pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Zawartość kubka wlewamy do garnka z sosem pieczarkowym i mieszamy. Na końcu sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Przenosimy ją do garnka, dodajemy nasiona chia i zalewamy bulionem.