Tarta z cukinią i kozim serem

Obiad
04.01.2018 10:07
Tarta z cukinią i kozim serem

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki pszennej – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 1 średnia cukinia – 2 małe jogurty naturalne ok. 350 g – 150 -200 g twardego sera koziego – 1 mała papryka czerwona – 1-2 ząbki czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz i suszony tymianek (lub kilka gałązek świeżego) Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. W misce wymieszaj jajka, oraz ser kozi pokrojony w drobną kostkę. Na wierzch podsmażony farsz ( cukinia oraz pokrojona w kostkę papryka). Dusić na rozgrzanym oleju wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-z-cukinia-i-kozim-serem/