Jak należy się odżywiać w przypadku cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia?

Agnieszka
Dieta i żywienie
27.12.2017 14:04
Jak należy się odżywiać w przypadku cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia?

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, podczas której występuje podwyższony poziom cukru we krwi spowodowany nieprawidłowym wydzielaniem insuliny przez trzustkę.

#Cukrzycę dzielimy najczęściej na dwa typy: 1 i 2

Cukrzyca typu 1.

Zdjęcie Jak należy się odżywiać w przypadku cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia? #1
fot. shutterstock

Cukrzyca typu 1 spowodowana jest nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Organizm wytwarza przeciwciała przeciwko własnym komórkom produkującym insulinę. W przypadku cukrzycy typu 1 konieczne jest podawanie insuliny, aktywność fizyczna i odpowiednia dieta.

Cukrzyca typu 2.

Ten typ cukrzycy jest w pewnym stopniu dziedziczny. Jednak występują czynniki ryzyka:

-Otyłość

-Nieodpowiednia dieta

-Mała aktywność fizyczna

-Nadciśnienie

-Używki

W zaawansowanej postaci czasami istnieje potrzeba wspomagania organizmu podawaniem insuliny. Jednak w początkowej fazie cukrzycę typu 2 można wyleczyć przede wszystkim za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.

Dieta w cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia

Zdjęcie Jak należy się odżywiać w przypadku cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia? #2

fot. shutterstock

Co powinny zawierać produkty, które jemy?

#Przede wszystkim pokarm powinien zawierać wszystkie niezbędne dla zdrowia makro i mikroskładniki.

#Posiłki powinny być tak skomponowane, aby nie doprowadzać do gwałtownych skoków cukru we krwi po posiłku.

#Posiłki nie powinny przekraczać odpowiedniej dla danej osoby ilości kalorii.

O czym należy pamiętać?

#Postaraj się zrezygnować z cukru:

Zdjęcie Jak należy się odżywiać w przypadku cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia? #3
fot. shutterstock

-Nie słodź kawy i herbaty cukrem

-Unikaj soków owocowych

-Zrezygnuj z wszelkich słodyczy

#Postaraj się zamienić białą mąkę na tą pełnoziarnistą i wprowadź do diety dużą ilość błonnika.

#Unikaj spożywania tłuszczów zwierzęcych –tłustego mięsa, wędliny, itd. Postaraj się również nie smażyć mięsa na oleju, a raczej piec je w piekarniku. Ograniczenie tłuszczu oznacza również konieczność zrezygnowania z chipsów, frytek i innych przekąsek smażonych w głębokim oleju.

#Zmniejsz ilość spożywanej soli w ciągu dnia. Sól podnosi ciśnienie krwi, co pogarsza stan cukrzyków.

#Postaw na naturalne produkty. Unikaj sztucznych barwników, konserwantów i chemicznych, niezdrowych dodatków.