Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! (przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz 250 g twarogu 300-400 g ziemniaków, 4 cebule 5 łyżek masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Podsmażamy na maśle, na złoty kolor. Z farszu formujemy kulkę, nakładamy na środek ciasta i zlepiamy. Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej, do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami. A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek..