Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty Składniki: 160 g chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek 113 g mąki pszennej 90 g cukru szczypta soli 1,5 łyżki kakao przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Kiedy mus chałwowy zastygł wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy na talerz do serwowania. Polecam serwety bankietowe ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia. Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku śmietana opadnie. Na samym końcu dorzucamy żółtka, kakao, mąkę i pokrojone drobno orzechy. W między czasie ubijamy resztę śmietany (300 ml). Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy na min. 2-3 h do lodówki.