Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy) ok. 1 szklanki cukier puder i cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, bakalie, miód, oraz bułkę tartą, mieszamy masę, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ten kruchy makowiec z gwiazdkami upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, nie wstawiłam przepisu, gdyż upiekłam go w Wigilię, postanowiłam, że opublikuję przepis przed tegorocznymi Świętami Bożego Narodzenia w 2017 roku. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem, struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Przepis na świąteczny makowiec jest łatwy i każdy sobie z nim poradzi, do tego wygląda uroczo z kruchymi gwiazdkami, będzie ozdobą świątecznego stołu. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej foremką gwiazdki o dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też miód, ubite białka oraz trochę bułki tartej do jej zagęszczenia. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami, można je do gwiazdek przykleić lukrem. Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem.