Sernik kajmakowy (bez spodu)

Magdalena
Ciasta
12.12.2017 11:10
Sernik kajmakowy (bez spodu)

Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie Wieluń (gęsty, polecam) Na jaką formę? My lubimy niskie serniki – używam kwadratowej tortownica 24×24 lub tortownicy 24 cm. Na koniec dodajemy pianę z białek, miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera. Możecie go oczywiście przygotować również na kruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję 🙂 Spróbujcie. Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu). Gdzieś w trakcie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce kajmak (krem mleczny śmietankowy). Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Do żółtek dodajemy masło i łyżkę mąki ziemniaczanej, miksujemy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/sernik-kajmakowy-bez-spodu/