Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką

Sylwia
Obiad
30.11.2017 12:03
Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką

😉 Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 12 szt Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g kostki masła ( ¼ kostki) ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 100 g szynki 125 g sera mozzarelli (1 kulka) 15 oliwek czarnych (50 g) 60 g suszonych pomidorów Sos czosnkowy: 120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskim i oregano Dodatkowo: 300 – 500 ml oleju do smażenia (w zależności od wielkości naczynia) Przygotowanie: Ciasto: Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego, prawda? Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona. Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na 10 min. Farsz: Szynkę i ser pokroić w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/pierozki-z-serem-mozzarella-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-szynka/