Jeżeli często spożywasz jajka to bardzo dobrze – są zdrowe i bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jednak musisz wiedzieć, że nie powinno się ich łączyć z niektórymi produktami – mogą mocno obciążyć żołądek.
JAJA + ZIEMNIAKI
To dosyć popularne połączenie.
Jedzenie tych produktów jednocześnie sprawia, że minerały znajdujące się w ziemniakach pogarszają wchłanianie żelaza i wapnia z jaj.
Jeżeli najesz się np. ziemniaków z jajkami sadzonymi to możesz być pewny, że Twój żołądek długo będzie trawił taki posiłek.
JAJA + MAJONEZ
Zasada jest prosta – tłuszcze spowalniają trawienie.
Jeżeli często spożywasz jajka z majonezem to w końcu odbije się to na Twojej sylwetce.
JAJA + MLEKO
Pamiętaj, że spożywając niektóre produkty białkowe jednocześnie zakłócasz wchłanianie się cennych substancji. Tak jest w przypadku połączenia jaj i mleka.
Jeżeli jesz jajka na śniadanie i popijesz to mlekiem to niestety, ale najcenniejsze substancje pochodzące z tych produktów nie zostaną wchłonięte przez nasz organizm.
JAJA + SER
Łączysz ser żółty z gotowanym jajkiem na kanapce?
Pamiętaj, że nasz organizm wkłada wiele pracy na trawienie białka pochodzenia zwierzęcego.
Jedząc ser żółty z jajkiem, a do tego jakąś wędliną serwujesz swojemu organizmowi mieszankę która może być trudna do strawienia.
JAJA + RYŻ
Spożywając jednocześnie ryż i jaja nie dostarczymy za wiele cennych substancji do organizmu.
Oba te produkty niwelują swoje cenne właściwości – jedz je często, ale oddzielnie.
JAJA + RYBY
Jajko zawiera białko które może neutralizować witaminę B7, która znajduje się w tłustych rybach.
To kolejne produkty które lepiej jeść oddzielnie.