Sernik piernikowy

Ciasta
25.11.2017 12:41
Sernik piernikowy

Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – tort czekoladowy z owocami sernik z brzoskwiniami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – sernik z kajmakiem – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki cukru drobnego do wypieków – 3 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 1/3 szklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 160 st. Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Sernik został upieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Ten przepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny. Skomponowałam go na święta, próba wyszła bardzo udana, więc przepis polecam do przygotowania w Waszych domach. Nie należy zbyt długo mieszać/miksować sernika, bo zbyt długie napowietrzanie go powoduje że sernik zbyt dużo wyrośnie a później opadnie. Do namoczenia nadaje się doskonale rum, ale tym razem zdecydowałam się na whisky. Wyjmij formę z przygotowanym spodem z lodówki. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Do benedera włóż ciastka i blenduj je na pył, dodaj masło i krótki blenduj aby uzyskać formę mokrego piasku. Następnie wlej do dużej formy/blachy wodę, tak aby forma z sernikiem do 2/3 wysokości miała wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/sernik-piernikowy/