Botwinka z ziemniakami

Jolanta
Zupy
14.05.2020 9:32
Botwinka z ziemniakami

Składniki: duży pęczek botwinki z buraczkami, 2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe 1 łyżeczka cukru, 500 ml soku z kiszonych buraków do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła siekany koperek puree z ziemniaków okraszone skwarkami z boczku Botwinkę wraz z buraczkami płuczemy, odcinamy liście, kroimy w paski, siekamy łodyżki, buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Tradycyjnie przygotowałam typową o tej porze roku zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami (tak mówiono u Piotra w domu), tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku. : Botwinka wiosenna Zupa z botwinki (na winie) Chłodnik z botwinki na jogurcie Botwinkę wlewamy do misek, podajemy z ziemniakami polanymi skwarkami z boczku. W garnku rozpuszczamy bulionetki w ok. 500 ml wrzącej wody, wlewamy sok z kiszonych buraków i duszoną botwinkę. Na łyżce masła podsmażamy buraczki wraz z łodyżkami, gdy zmiękną dodajemy liście i dusimy niezbyt długo, ok. 2-3 minuty. Ponieważ Piotrek zwykle jada ją z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, to tak tę zupę przygotowałam. Botwinkę przygotowałam na bazie domowej bulionetki i soku z kiszonych buraków. Botwinka z ziemniakami i boczkiem to świetny pomysł na obiad.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/botwinka-z-ziemniakami/