Tartaletki jaglane ze szpinakiem i serem - bezglutenowe

Agata
Obiad
17.05.2016 22:07
Tartaletki jaglane ze szpinakiem i serem - bezglutenowe

Drukuj Tartaletki jaglane ze szpinakiem i serem ok. 6 małych tartaletek Składniki spód 100 g suchej kaszy jaglanej 2 płaskie łyżki mąki jaglanej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 2 płaskie łyżki oleju kokosowego ⅛ szklanki mleka sojowego lub krowiego ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli nadzienie 50 g sera Tartare Przystań Soli Morskiej ok. 350 g mrożonego szpinaku ok. 12 pomidorków koktajlowych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku rukola sól, pieprz, ulubione zioła do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie Szpinak rozmroź. Kasza ta sprawdzi się zarówno na śniadanie (np. kasza jaglana z malinami), na obiad w formie sycącej sałatki z kurczakiem czy też na deser np. w formie brownie z kaszy jaglanej. Od dawna myślałam o zrobieniu takich wytrawnych tartaletek z kaszy jaglanej i teraz nadażyła się świetna okazja, a sam ser sprawdził się wyśmienicie – nie rozpadł się w czasie zapiekania i dodał tzw. pazura całemu daniu. Jeśli jeszcze nie jadłaś/eś ciasta z kaszy jaglanej to zachęcam Cię do spróbowania – nie spotkałam jeszcze osoby, której nie posmakowało. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą (ok. 1 i ¼ szkl wody) i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut- mieszaj co jakiś czas by kasza nie przywarła do spodu. Gdy składniki połączą się wyłóż nimi foremki - pamiętaj by nie dawać za dużo masy jaglanej bo nie będzie miejsca na inne składniki. Ja swoje tartaletki z kaszy jaglanej zrobiłam ze szpinakiem jako podstawą, ale możesz tu wykorzystać np. przesmażony jarmuż, sam sos pomidorowy czy jakąś wędlinę. Zawsze w wersji na słodko, dlatego dziś ciasto jaglane w wersji wytrawnej – tartaletki jaglane ze szpinakiem i serem. Fajnie, że nie jest bardzo mazisty i nie rozpada się – łatwo go pokroić w zgrabną kostkę. Ser Tartare Przystań Soli Morskiej jak sama nazwa wskazuje zawiera dodatek szlachetnej soli morskiej, ale nie jest on bardzo słony – tak w sam raz. Odkąd przeszłam na dietę bezglutenową (ze względów zdrowotnych) pojawia się ona w mojej kuchni praktycznie kilka razy w tygodniu. Na spód z kaszy wyłóż szpinak, rozłóż pomidorki i pokrojony w kostkę ser Tartare. Ciasto z kaszy jaglanej pojawia się często na moim blogu. Na filmie możesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić tartaletki z kaszy jaglanej: Dlatego, gdy zostałam poproszona o wypróbowanie sera Tartare Przystań Soli Morskiej to od razu wiedziałam, że wystąpi on w duecie z kaszą. To doskonały ser nie tylko do sałatek, bo po zapieczeniu smakuje wyśmienicie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2016/05/tartaletki-jaglane-z-serkiem-i-szpinakiem.html