Gołąbki zapiekane, mega lepsze od gotowanych

Usmażona
Obiad
01.12.2015 19:38
Gołąbki zapiekane, mega lepsze od gotowanych

Składniki: - 2 małe, młode kapusty stożkowe, lub 1 biała, duża kapusta - 1kg surowego mięsa zmielonego - 300g ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu ) - 2 duże zeszklone cebule - 2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę ) - sól, pieprz - po 3 liście laurowe i ziele angielskie - 1 łyżka majeranku Sos pomidorowy: - 2 cebule - 2 duże pomidory - 2 ząbki czosnku - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 3 szklanki bulionu/wody - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - Z kapusty wycinamy głąb ( by później liście łatwiej odchodziły ). - Zawinięte gołąbki przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, polewamy sosem pomidorowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1-1,5 godz.- w zależności od piekarnika i jakiej kapusty używamy, co jakiś czas sprawdzając czy kapusta jest już miękka ( pod koniec możemy zdjąć folię, gołąbki ładnie się przyrumienią ). Na małym ogniu gotujemy kapustę głąbem do dołu ( około 5 minut młoda kapusta, 10 minut kapusta biała ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4min. Liście kapusty studzimy i z każdego odkrawamy zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/golabki-zapiekane/