Kurczak po meksykańsku

Ewelina
Obiad
23.02.2015 20:52
Kurczak po meksykańsku

Przepis

SKŁADNIKI :

4 udka kurczaka

2-3 łyżki oleju

1 puszka czerwonej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę

garść mrożonego groszku

garść mrożonej zielonej fasolki

1 marchew, pokrojona w talarki

1 puszka pomidorów

sól i słodka papryka do smaku

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

szczypta suszonego imbiru do smaku

1 papryczka chilli drobno pokrojona

1-2 szklanki wody

natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i papryką. Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy kurczaka z jednej i drugiej strony po kilka minut. Podsmażone kawałki kurczaka przekładamy na talerz.

Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilkę podpiekamy. Po chwili dodajemy, marchew, pomidory z puszki, groszek, fasolkę zieloną, papryczkę chilli i wodę. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy kukurydzę, całą fasolkę czerwoną z zalewą i dolewamy wody. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego przelewamy potrawkę, układamy w niej kawałki kurczaka i całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180*C, około 1 godziny. Sos ładnie się zredukuje i będzie go mniej a mięso stanie się bardzo miękkie.

Na talerz wykładamy kawałki mięsa, porcję ryżu i polewamy sosem meksykańskim. Danie jest pikantne ale jeżeli takiego nie lubimy omijamy papryczkę chilli. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną