Leczo z papryką, kiełbasą i cukinią

mela

Obiad

21.08.2015 10:55

Leczo z papryką, kiełbasą i cukinią

Składniki

2 sztuki papryki

1 Sztuka papryki żółtej

1 Sztuka Papryka zielona

4 sztuki kiełbasy zwyczajnej

4 sztuki pomidora

2 sztuki cebuli

1 Sztuka cukinii

3 sztuki ząbków czosnku

3 łyżki oliwy

0,2 sztuki natki pietruszki - pęczek

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: powyżej 20 zł

Przygotowanie:

Pokroić papryki w kostkę, najlepiej wykorzystywać papryki wszystkich kolorów, bo potrawa jest wtedy bardzo kolorowa oraz papryki różnych kolorów zawierają różne przeciwutleniacze, które się uzupełniają.

Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, chyba, że lubimy skórkę z pomidorów. Następnie pokroić je w ćwiartki.

Cukinie umyć, a następnie pokroić wraz ze skórką w kostkę.

Pokroić cebulę w kosteczkę.

Kiełbasę pokroić najpierw w talarki, następnie jeszcze na pół.

Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić na niej cebulę,

Następnie dodać kiełbasę oraz czosnek i je podsmażyć – najlepiej robić to odrazu w garnku, jeśli nie chcemy potem ich przekładać i brudzić dodatkowych naczyń)

Dodać paprykę oraz cukinie oraz dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut.

Dodać pomidory oraz dusić na średnim ogniu kolejne 15 minut.

Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.

Smacznego!