Słodkie trufle

Krzysztof
Przepisy
12.10.2013 9:19
Słodkie trufle

Przepis

Składniki

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

200 g serka mascarpone

50 g herbatników maślanych

50 g kakao

Etapy przygotowania

1

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

2

Herbatniki drobno pokrusz (ale nie za drobno, gdyż nie chcemy uzyskać ciasteczkowej mąki).

3

Roztopioną czekoladę przełóż do innej miski (bo ta jest gorąca), mieszaj przez 2 minuty, aby nieco wystygła.

4

Do przestudzonej czekolady dodaj serek mascarpone i rozdrobnione herbatniki. Wymieszaj całość i włóż na 10 minut do zamrażarki. Jeśli masz więcej czasu, masę schładzaj ok. 4 godzin w lodówce.

5

Kakao wysyp do głębokiego talerza.

6

Ze schłodzonej masy przygotuj kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Masa będzie miękka i lepiąca, dlatego czym prędzej obtocz kuleczki w kakao.

7

Trufle schładzaj w lodówce aż do uzyskania pożądanej twardości.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną